Gdzie kupić mleko

 

Mleko od polskich czerwonych krów, wpisane na polską listę produktów tradycyjnych, trafiło do sklepów w całym kraju. Produkt przetwarzany przez zakład limanowskiej OSM w Tymbarku, promowany będzie przez akcję samorządu województwa "Małopolski Smak".

Lista sklepów:

Samorząd województwa w ramach akcji "Małopolski Smak" promuje mleko od polskich czerwonych krów, które skupuje i przetwarza Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej. - Nie mieszamy go z innym mlekiem - zapewnia wiceprezes OSM, Władysław Kapitan. Produkt trafił już do małopolskich sklepów oraz popularnej, ogólnopolskiej sieci ekskluzywnych delikatesów - Alma.

Mleko pochodzące od czerwonych krów w ubiegłym roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jak informuje ministerstwo, powiat limanowski jest uznany za ojczyznę odmiany podgórskiej krowy polskiej czerwonej - pierwsze obory z bydłem tej rasy powstawały tu już w roku 1876.    

Bydło polskie czerwone wywodzi się od małego dzikiego bydła krótkorogiego, żyjącego we wschodniej części Europy Środkowej i w Skandynawii, a na tereny polskie przywędrowało na początku XVI wieku.

Obecnie w największej ilości czerwone krowy są hodowane właśnie na południu Małopolski. Cystersi w Szczyrzycu prowadzą zachowawczą hodowlę tych krów, a w gminie Jodłownik swoją siedzibę ma Krajowy Związek Hodowców Czerwonego Bydła Polskiego. - Chcemy aby mleko trafiło też na unijną listę produktów o chronionej nazwie pochodzenia - deklaruje prezes związku Wacław Drożdż.          

Krowy te wypasane są w większości na naturalnych górskich łąkach Beskidu Wyspowego i nie zatraciły swoich pierwotnych cech, a zwłaszcza odporności na choroby. Populację krów tej rasy szacuje się obecnie na około 20 tys. sztuk, z czego tylko około 2,5 tys. jest wpisanych do ksiąg hodowlanych dla tej rasy i objętych oceną użytkowości mlecznej.    

Mleko od krów rasy polskiej czerwonej w porównaniu z mlekiem innych ras bydła hodowanego w Polsce wykazuje najwyższy poziom kazeiny czyli białka, przekraczający wartość 2,6%. Ponadto, mleko zawiera wysoką zawartość tłuszczu i suchej masy, które mają wpływ na wysoką wartość biologiczną oraz dużą przydatność do celów serowarskich.    

Wszystkie te cechy gwarantują uzyskanie o około 2% więcej wyrobów serowarskich niż w przypadku mleka od innych ras bydła. Mleko krów rasy polskiej czerwonej wykorzystywane jest również, jako jedyne mleko krowie, do produkcji oscypka, bryndzy i redykołek, które zarejestrowane zostały jako Chroniona Nazwa Pochodzenia w Unii Europejskiej.    

Wraz z innymi produktami trafiło do sieci delikatesów w największych polskich miastach. Jest eksponowane na wydzielonych półkach i promowane telewizyjnymi reklamami. - To pierwszy taki projekt w Polsce. Pochodząca z Małopolski zdrowa i ekologiczna żywność trafi na stoły w całym kraju - mówi Kazimierz Czekaj, wojewódzki radny i członek kapituły programu "Małopolski Smak".  - Hodowcy i mleczarze zrobili już swoje. Teraz czas na głosy konsumentów. Więc: pij mleko – ratuj polską krowę.

 

źródło: http://www.sacz.in/wydarzenia/news,15789.html